top of page

Съвременни методи за неоперативно лечение на сколиоза


 

Науката и медицината постоянно се развиват, затова има различни мнения по темата, кое е най-ефикасното лечение за идиопатична сколиоза в момента. В тази статия ще разгледаме как да разпознавате новото и ефективно лечение, за постигане оптимални резултати за вашето здраве.

Преди се смяташе, че сколиозата е изкривяване единствено във фронталната равнина (странично). Липсата на разбиране за естеството на самото изкривяване не позволяваше изграждането на специфични индивидуални методи на лечение, съобразени с нуждите на пациента. Днес знаем, че сколиозата е гръбначно изкривяване в трите равнини, което освен странично изместване, включва също

ротация на прешлените и промяна в естествените (физиологичните) извивки на гръбначния стълб.


 

Преди са се прилагали няколко метода за лечение на идиопатична сколиоза, като изолиране на гравитацията чрез престой в легнало положение или плуване, директна екстения (разтегляне на гръбначния стъб чрез дърпане на главата и таза), висене и други. Резултатите от тях обаче или липсвали, или били нетрайни и несъвършени. Прилагали се също упражнения и корсетолечение, които изглеждали много по-различно от тези, които прилагаме днес. Комбинацията от физически упражнения и носенето на корсет давали достатъчно задоволителни резултати, които да предизвикат стремежа към тяхното усъвършестване.

Необходимостта от изграждането на специфични упражнения, с цел оптимизирането на корекцията, води до обуславянето на няколко школи (Lyon Approach, Schroth Method, SEAS, BSPTS, FITS). Те са специализирани в работата с гръбначни изкривявания и въпреки разликите имат една и съща обща характеристика:

1. Триизмерна автокорекция;

2. Обучение в дейности от ежедневието;

3. Стабилизиране на коригираната позиция.




 

За разлика от изправителната гимнастика в миналото, специфичните физиотерапевтични упражнения за сколиоза могат временно да стабилизират прогресивните криви, а при непрогресираща сколиоза редовното им практикуване може да доведе до значително намаляване на големината на кривата. В нашата терапевтична практика имаме достатъчно примери за намаляване на кривината (рентгенологично) само с прилагането на специфични физиотерапевтични упражнения (Шрот терапия). Специфичните упражнения може да доведат и до други ползи, като подобряване на асиметрията на гърба и изграждане на стабилна коригирана стойка, както и подобряване на дихателната функция и повлияване на мускулния дисбаланс. С всичко това те са се доказали като ефикасен метод за консервативно лечение на идиопатичната сколиоза.


 



Една от първите методики, дала началото на развитието на специфичните физиотерапевтични упражнения, е Шрот методът. Именно по Шрот работим в Сколио Център. Той е метод с дългогодишни традиции, с повече от 100-годишна история, използван предимно за нехирургично лечение на идиопатична сколиоза. Шрот представлява сложна система, изискваща повишена концентрация, отдаденост и висока степен на активност от страна на пациента, както по време на заниманията, така и извън тях.


 

През последните 50 години се наблюдава значително развитие в корсетолечението. В началото на 70-те години златният стандарт в леченеито на сколиоза бил корсетът Милуоки, като до края на това десетилетие са създадени също корсетите Бостън и Чарлстон. Корекцията, която постигали обаче, била единствено във фронталната равнина, докато асиметрията в другите две равнини се задълбочавала. Жак Шено първи въвежда деротиращият корсет (1980) и идеята му бързо се разпространява. В този период се развива и хирургичното лечение за сколиоза, като приложението на корсет е ораничено от 20 до 50 градуса ъгъл на Кобб. През последните 20 години терапията на гръбначните изкривявания е силно фокусирана в неоперативния подход. Създадени са няколко вида корсети, които постигат максимална корекция и в трите равнини. Такива са например Bad Sobernheim и Rigo-Cheneau, като все повече навлиза използването на изкуствен интелект с цел подобряване и подпомагане възможностите за избор на потребителите.  

В Сколио Център се стремим да се развиваме заедно с  науката и да осигуряваме най-добрата терапия за нашите пациенти.




 

Източници:

 


 



55 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page