top of page

Сколиоза и болка в гърба



 

В днешно време честотата на болките в кръста се увеличава при по-възрастното население, което често се получава вследствие на застоялия начин на живот. Има доказателства, че неспецифичната болка в лумбалната област на гръбначния стълб се появява дори при тинейджърите, особено при жени, деца, които прекарват дълго седейки, и при лица с фамилна обремененост. Хората със сколиоза също често изпитват такива болки.


Смята се, че съвременният начин на живот води до мускулна атрофия, поради продължителна неактивност, водеща до намаляване на физиологичните извивки (лумбална лордоза), което е свързано с болките в кръста. Има доказателства, че размерът на сколиотичната извивка не е обвързан с болките в гръбначния стълб. Всъщност, причината е промяната в сагиталния (страничния) профил на гръбнака. Обичайно е, за хора с по-тежка форма на сколиоза да изпитват по-остри болки в сравнение с тези с по-лека форма на състоянието. Предполага се, че извивките на поясният и гръдно-поясният дял на гръбначния стълб са по-чести причинители на болки в кръста в сравнение с тези на гръдния (торакалния) дял.


Целта на лечението на сколиоза при възрастните е различна от тази при децата, които са в период на растеж и развитие. Резултат от лечението при възрастните е увеличаване на функционалността, подвижността и намаляване на болките в гръбначния стълб.


37 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page