top of page

Плуване и Сколиоза | Помага ли плуването за рехабилитацията на идиопатичната сколиоза?



плуване и сколиоза, рехабилитация


 

Една от най-честите препоръки за лечението на идиопатична сколиоза е плуването. В тази кратка статия ще обърнем внимание на този често даван съвет и ще отговорим на въпроса дали това не е просто един мит.


В миналото, поради липсата на достатъчно научни доказателства в медицинската общност се е смятало, че идиопатичната сколиоза прогресира, основно заради гравитацията, която непрекъснато тегли нашето тяло надолу и по този начин патологичната позиция на гръбначния стълб се влошава във времето. Смятало се е, че когато гравитацията се елиминира по време на плуването, това може да спре прогресирането на сколиозата. В днешно време, поради напредването на науката, знаем че прогресирането на идиопатичната сколиоза няма толкова общо с гравитацията, колкото с растежа и асиметричното натоварване на прешлените при деца и юноши.


 

Плуване и прогресия на сколиозата



стойка, кифоза, лордоза, сколиоза

На всички ни е известно, че плуването е една от най-добрите общи дейности, които може да извършва човек, независимо от възрастта, пола и дори е препоръчително за някои заболявания. Но за децата и юношите, с диагностицирана идиопатична сколиоза, това не е точно така.


От научната литература знаем, че правилната/коригираната позицията на тялото е от съществено значение при рехабилитацията на идиопатичната сколиоза. Нека да разгледаме позицията на тялото по време на плуването. Всяка дейност като плуване, танци, гимнастика, акробатика и спортове, които изискват изправена (екстензирана) позиция на гръбнака, насърчават към по-плосък гръб, а при идиопатичната сколиоза, извивките в сагиталния профил на гръбначния стълб липсват, поради ротацията на прешлените. Тоест гръбначния стълб при сколиоза е вече в хиперекстензия (прекомерна извивка назад). Основната задача при рехабилитацията на идиопатичната сколиоза е именно възстановяването на тези физиологични извивки (кифоза и лордоза).


сколиоза, кифоза, лордоза, стойка, гръбначно изкривяване, лоша стойка

Сколиозата води до нарушаване в биомеханика на ротациите в гръбначния стълб, в часност торакалната му област. В стилове като „крол“, където е необходима ротация на гръбначния стълб по време на вдишване, тази нарушена биомеханика може да доведе до прогресиране на сколиозата. Ротацията от страната на изкривяването (конвексната страна) е по-голяма. Това позволява по-голямо усукване и съответно загребването от същата страна е по-лесно в сравнение с другата (конкавната – в системата Шрот наричаме тази страна слаба). При многократно повтаряне на движението, особено със състезателен характер, може да бъде рисково и да е причина за прогресия на сколиозата.


 

Заключение


В заключение можем да кажем, че плуването е добро средство за развиване на двигателна култура, поддържане на добро физическо здраве, подобряване функрията на сърдечно-съдовата и дихателната системи, и симетрично натоварване на мускулатурата. Но за деца и юноши с диагностицирана идиопатична сколиоза, трябва да се използва с внимание. Научната литература е доказала, че най-доброто консервативно лечение на идиопатична сколиоза са специализирани физиотерапевтични упражнения за сколиоза в комбинация с корсетолечение (при необходимост и препоръка от специалист). Нашият съвет е плуването да бъде допълнително средство за лечение към тях и в никакъв случай да не се прилака като основно терапевтично средство. 

458 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page