top of page

Видове сколиоза

Актуализирано: 15.08


сколиоза, сколиза деца, сколиоза софия, какво е сколиоза, гръбначни изкривявания, лечение на сколиоза


 

В статията ще се спрем за кратко на различните типове сколиоза и ще разгледаме по-подробно идиопатичната сколиоза.


Бихме могли да разделим сколиозата на четири основни типа:

- Вродена сколиоза;

- Невромускулна или миопатична сколиоза;

- Дегенеративна (De Novo) сколиоза;

- Идопатична сколиоза.


 

Какво е сколиоза?



сколиоза, сколиза деца, сколиоза софия, какво е сколиоза, гръбначни изкривявания, лечение на сколиоза


Сколиозата представлява триизмерна деформация на гръбначния стълб.

Характеризира се с изместване на прешлените настрани и завъртане около

оста им, както и изместването им напред или назад. Според SOSORT (The

International Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation

Treatment) изкривяването се приема за сколиоза, когато ъгълът (на Cobb),

измерен на рентгенова снимка, е повече от 10 градуса.


 

Какво причинява сколиоза?



сколиоза, сколиза деца, сколиоза софия, какво е сколиоза, гръбначни изкривявания, лечение на сколиоза


В зависимост от типа сколиоза причините могат да варират.


Като причнина за вродената сколиоза разглеждаме различните вродени

аномалии в развитието на гръбначния стълб, зародени още във вътреутробното развитие. Поради едновременното формиране на гръбначния стълб, заедно с други органи, в ранните седмици на бременността, доста от децата с този тип сколиоза имат проблеми също с пикочния мехур, бъбреците и нервната система.


Втората най-често срещана форма на сколиоза е невромускуната. Тя се развива в следствие на нарушения на нервната или мускулната система като детска церебрална парализа, спина бифида, увреждане на гръбначния мозък, спинална мускулна атрофия, мускулна дистрофия и др.


Гръбначните изкривявания могат да бъдат и в слествие от настъпил травматичен момент . Като такива се класифицират сколиозите, които се развиват например след операция или травма. Особеното при този вид сколиоза е, че може да се появи и при възрастни.


Най-често срещаната сколиоза, около 80%, е идиопатичната- причината за нея не е напълно изяснена и може да се предполага, че е свързана с много фактори. Някои от тези фактори са хормонални причини, асиметрично натоварване, мускулен дисбаланс и наследственост. Почти 30% от пациентите с идиопатична сколиоза имат други случаи на сколиоза в семейството. В последно време се търси взаимовръзка с дефицита на вит. D.


Дегенеративната или De novo сколиоза започва в периода след менопауза и е придружена от болка в долната част на гърба. При нея основната причина са дегенеративните изменени засягащи опорно-двигателния апарат и в часност остеопорозата.


 

Кои са видовете идиопатична сколиоза спрямо възрастта?


Идиопатичната сколиоза се класифицира според възрастта на пациента по време на диагностицирането. По време на разстежа има три периода, в които той е най-интезивен, тогава и рискът от влошаване на сколиозата е най-голям. Спрямо това идиопатичната сколиоза също се разделя на три вида: инфантилна (0-3 годишна възраст), ювенилна (4-9 год.) и адолесцентна (9-17год.).


Инфантилна идиопатична сколиоза


При деца, които нямат вродена деформация, гръбначният стълб никога не е съвършено прав и симетричен и се наблюдава лека ротация на прешлените. Затова когато започне да се развива инфантилна сколиоза, тя следва предварително зададен модел. Тази форма на идопатична сколиоза засяга по-малко от 1% от пациентите и в около 80% от случаите се коригира без терапия в периода на растеж и се контролира чрез наблюдение. Все пак има 20% вероятност инфантилната сколиоза да е прогресивна и тогава изисква навременно лечение, защото може да доведе до сериозни дихателни и сърдечно- съдови нарушения, поради нарушеното развитие на гръдния кош. Ранната диагностика е ключова, а колкото по-рано е започнато лечението (когато има нужда от такова), толкова възможността за спиране на прогресията е по-голяма.


Ювенилна сколиоза


Ако сколиозата е открита между 3 и 9- годишна възраст, тогава става дума за ювенилна сколиоза. Тази форма на сколиоза се среща при 12-21% от случаите и е по- често срещана при момичета. За разлика от инфантилната сколиоза, спонтанно възстановяване е много по- рядко срещано в случаите на ювенилна сколиоза. Около 70% от случаите изискват лечение като при голяма част единствено упражненията не са достатъчни и трябва да бъде назначено корсетолечение. В периода до 10-годишна възраст се развива основна част от капацитета на белия дроб и влошаването на сколиозата може да доведе до сериозни нарушения на сърдечната и белодробната функция.


Адолесцентна сколиоза


Най- честата форма на идиопатична сколиоза е именно адолесцентната. Тя се появява в пубертета и е по-често срещана при момичета. За разлика от инфантилната и ювенилната сколиоза, по време на пубертета органите са вече и адолесцентната сколиоза не се свързва със сърдечно-съдови и дихателни проблеми. Въпреки това по-голямата част от случаите на адолесцентна идиопатична сколиоза изискват лечение. Лечението се определя след изчисляване на риска от прогресия. Той зависи от големината на сколиозата, възрастта на детето и степента на костна зрялост. Най- голям е рискът от прогресия, когато растежът е най- интензивен. При момичета е установено, че този период е годината след менархе (първата менструация). В зависимост от това терапията може да се състои от специфични физиотерапевтични упражнения за сколиоза, корсетолечение,а при някои по-тежки случаи е необходима операция. Въпреки поставената диагноза, всички пациенти успяват да водят нормален живот и да изграждате своите взаимоотношения не по- различно от всички останали.

 

Източници

 


Използвани източници на информация:


https://www.srs.org/

115 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page